Frågor – svar

Ett granskningsprotokoll utfärdat av WESSLING Hungary Környezetvédelmi, Élelmiszerbiztonsági, Egészségvédelmi és Minőségügyi Szolgáltató Kft. (WESSLING Hungary Leverantör av Miljöskydds-, Livsmedelsäkerhets-, Hälsoskydds-, och Kvalitetssäkringstjänster Ltd) intygar att Tortolines plantainchips är glutenfria.

Granskningsprotokollets nummer: 301805/1

Banan är en av de mest odlade och konsumerade frukterna i världen.

I den civiliserade världen är det bara mogna cavendish-bananer som konsumeras, medan i fattigare bananodlande länder är kokbananer, även kallade plantain, det huvudsakliga baslivsmedlet. Kokbananer har ett högt näringsvärde, är rika på mineraler och fibrer, och innehåller resistent stärkelse. Eftersom i dagsläget är tillgången till produkter framställda av kokbananer ganska begränsad i Europa, är kokbanankulturen bara i ett framväxande skede.

Kokbananer erbjuder ett utmärkt alternativ till traditionella råvaror. Deras huvudsakliga karakteristiska särdrag är att de innehåller resistenta stärkelser (RS) som absorberas i kroppen och påverkar matsmältningssystemet på ett annat sätt än andra stärkelsetyper. Det pågår mycket forskning om kokbananer eftersom de innehåller resistenta stärkelser.

Produkten, som är naturligt glutenfri och som steks i naturlig palmolja och endast smaksätts med naturliga smakämnen kan bli ett näringsrikt alternativ till de på den europeiska marknaden så omtyckta potatischipsen…

…allt detta utan socker och utan konstgjorda smakförstärkare…

Vid en första anblick skulle man faktiskt kunna blanda ihop kokbananer med vanliga bananer. Men så fort man skulle bita i en färsk frukt skulle man otvivelatkligen kunna skilja på dem. Kokbananer (plantain, plátano) skiljer sig i många avseenden från de hos oss kända „traditionella“ cavendish-bananerna.

Kokbananer odlas och konsumeras i stor utsträckning. Vanligast är att man steker bananen i olja och serverar den som sidorätt. I många tropiska länder räknas den emellertid som ett baslivsmedel: man lagar curry- och chutney-rätter av den. Den skiljer sig mest från andra typer av bananer (som det finns så många av att man väl skulle kunna skriva en separat avhandling om dem) i att den är mycket större och innehåller mycket mer stärkelse.

När den är mycket omogen, smakar den hemskt. Då har den en sur smak som gör att den är praktiskt taget oätbar. Den liknar mer en rotfrukts smak än en banans och har en neutral, en aningen söt eftersmak. Kokt eller stekt är den dock fenomenal.

Vad matlagning används den vanligtvis i grönskasgrytor, till exempel i mexikansk choklad-mole (åtminstone i den ena varianten), men för det mesta steks den i palmolja. I bananrepubliker är kokbanan som stekt potatis hos oss – serveras alltid, till allt. Den smakar väldigt gott när den är stekt, och är en av världens godaste snacks.

– Ecuador är långt borta
– Innan glutenfri mat blev viktig brydde ingen sig om att hitta ett nytt alternativ
– det är en frukt som bär på en grönsaks egenskaper

Plantainchips är ett hälsosamt alternativ till andra livsmedel som innehåller mycket fett. Sanningen är att potatischips har hög fetthalt och högt kaloriinnehåll, medan de endast innehåller några få näringsämnen. Plantainchips har däremot hög fiberhalt och vanligtvis låg natriumhalt.

Kokbananer har hög fiberhalt. 100 g plantainchips innehåller 10 procent av det rekommenderade dagliga intaget av fiber – ungefär två-tre gånger så mycket som potatischips. Människor i civiliserade samhällen äter inte tillräckligt med fiber vilket kan leda till matsmältningsbesvär och ökad viktuppgång. Fibrer saktar ner matsmältningen och gör att man känner sig mätt även vid mindre kaloriintag och så bidrar till att förebygga kroniska sjukdomar som diabetes och hjärtsjukdomar.

Under menyn Beställningar på vår hemsida, tortolines.se, kan du beställa direkt från oss dina favoritchips och fylla upp ditt skafferi med alla sorters glutenfria chips.

Om du vill hitta tortolines-affären närmast dig, använd affärssökaren på huvudsidan.

Andra möjligheter:

  • Online grossisthandlare som säljer ekologiskt odlade produkter och naturprodukter (mediline, herbaház, bijó, hälsokostaffärer)
  • Livsmedelsaffärer som säljer hälsokostprodukter

Råvaran till Tortolines plantainchips är skalade och uppskurna kokbananer (plantain). Under tillverkningen av den förkokta varianten kokas plantainen oskalad. Man ser till att bananen inte kokas för länge för att behålla fruktens näringsämnen. Den kokta bananen läggs därefter i kallt vatten, kyls ner till kroppstemperatur och skalas.

Den skalade kokbananen skärs i tunna skivor, smaksätts (förutom de Naturligt söta tortolines chipsen), och steks i palmolja. Plantanio-trädets frukter plockas medan de fortfarande är gröna och omogna, och man ser till att mogningsprocessen inte sätter igång.

(den Naturligt söta tortolineschipssorten smaksätts inte alls. När bananerna steks karamelliseras fruktosen och chipsen får sin söta smak.)

Det finns inget lägsta beställningsvärde, men på grund av fraktkostnader lönar det sig att beställa flera påsar samtidigt.